Työllisyys ja tasa-arvo
Työllisyyspalvelut siirtyivät kunnille vuoden 2025 alussa. Lahden täytyy onnistua työllisyyden hoidossa valtiota paremmin, vaihtoehtoja ei ole. Työllisyyden lisäämisessä tarvitaan lisää työllistäviä yrityksiä, monipuolista koulutusta, osatyökykyisten ottamista mukaan työelämään, joustavuutta työaikaratkaisuihin ja työhyvinvointiin tarttumista.
Koulutus on avain työllisyyden edistämisessä. LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu ja koulutuskeskus Salpaus ovat Lahden seudulle elintärkeitä oppilaitoksia. Tutkimusten mukaan opiskelijat haluavat jäädä Lahteen asumaan opintojen jälkeen, mikäli koulutusta vastaavia töitä löytyy. Lahti tarvitsee uusia koulutettuja asukkaita.
Työllisyyden hoidossa tarvitaan erilaisille kohderyhmille suunnattuja joustavia koulutusohjelmia. Yhteistyötä työllisyyspalvelujen ja oppilaitosten välillä tulee tiivistää entisestään. Täsmäkoulutuksen lisäksi tarvitaan myös yleissivistävää koulutusta. Tulevaisuudessa työnkuvat muuttuvat entistä nopeammin. Laaja-alainen sivistys antaa liikkumatilaa muutosyhteiskunnassa.
Osa-aikatyö on parempi kuin täysin vailla työtä. Työelämään tarvitaan yksilöllisiä ratkaisuja ja työn jakamista. Osatyökykyiset ovat merkittävä joukko, joka pitää pystyä työllistämään paremmin.
Työhyvinvointi pitää nostaa pöydälle - liian paljon ihmisiä on työkyvyttöminä mielenterveysongelmien vuoksi.
Maahanmuuttajien kotouttamisessa pitää olla tavoitteena työllistyminen. Tarvitaan henkilökohtaista valmennusta ja räätälöityä kielikoulutusta. Erityisesti maahanmuuttajanaiset ovat hyödyntämätön voimavara. Naisten työllistyminen lisää koko perheen ja yhteisön osallisuutta, hyvinvointia ja tasa-arvoa yhteiskunnassa.