Lahden valtuusto tuhlaa aikaa teatraaliseen kilvoitteluun aidon keskustelun kustannuksella

ESS Lukijalta 28.3.2025 Siru Heromaa-Karjalainen, Sanna Virta

Ensimmäinen kautemme Lahden kaupunginvaltuustossa on loppusuoralla ja haluamme tuoda esiin, mikä kuntapolitiikassa on yllättänyt ja mitä olemme oppineet. Täysin epäonnistunut kokemus ei ole ollut.

Maailma on muuttunut viime vuosikymmeninä hurjaa vauhtia, mutta päätöksenteon rakenteet ovat suunnilleen samat kuin sata vuotta sitten. On erikoista, että päätöksenteon prosesseista, niiden toimivuudesta tai tehokkuudesta ei puhuta enempää. Muissa instituutioissa, yrityksissä ja yhteisöissä rakennemuutokset ja uudistuminen on jatkuvaa.

Asiat, joita käsittelemme, ovat toinen toistaan vaikeampia. Mitä monimutkaisempia asiat ovat, sitä enemmän tarvitsemme vuorovaikutusta niiden käsittelyyn. Ilman yhteistä keskustelua, pohtimista ja keskeneräisiä ajatuksia on vaikeaa, ellei mahdotonta saavuttaa yhteistä näkemystä. Se ei tarkoita samanmielisyyttä, vaan saman tilannekuvan jakamista. Tähän nykyinen kuntademokratian koneisto taipuu huonosti.

Vuorovaikutteista, avointa ja luottamuksellista keskustelua ei käydä kuin joskus vahingossa ja ohimennen. Päätökset tehdään vaiheittain eri portaissa, lautakunnissa, kaupunginhallituksessa, jaostoissa, ja tuodaan lopulta valtuustoon “leimattaviksi”, valmiina pakettina. Isot kokonaisuudet palastellaan usein niin, että kokonaiskuva vähintäänkin hämärtyy, eikä ole kovin selvää, miten tehty päätös vaikuttaa todellisuudessa.

Esimerkiksi päätettäessä sijoittamisen periaatteista olisi ollut avointa ja läpinäkyvää tuoda esiin, mitä päätös konkreettisesti tarkoittaa muun muassa Lahti Energian myynnin suhteen. Kokemuksemme mukaan vuorovaikutteista, avointa ja luottamuksellista keskustelua valtuustotasolla ei käydä kuin joskus vahingossa ja ohimennen. Valtuuston kokous on keskinäisen kilvoittelun jäävuoren huippu, jossa keskusteluksi kutsutaan peräjälkeen pidettyjä puheita pöntössä.

Parlamentaarista työskentelyä on lisätty tällä kaudella, mutta koko valtuustoa osallistavaa keskustelua on ollut harmillisen vähän, vaikka tilaisuuksia olisi ollut. On tuhlausta, että käytämme yhteisen aikamme muodollisuuksiin ja teatraalisuuteen tai siihen, että kuuntelemme seminaareissa asiantuntijaluentoja ja katsomme dioja.

Tarvitsemme tietoa, mutta ennen kaikkea meidän pitäisi käsitellä tietoa yhdessä, ei tekoälyllä vaan ihmisälyllä, tunteella ja luovuudella. Seminaareissa tulisi käyttää enemmän aikaa vuorovaikutukselliseen keskusteluun ja työpajatyöskentelyyn.

Hyviäkin kokemuksia valtuustosta meillä on. Esimerkiksi demariryhmän aloite lasten ja perheiden puistoruokailusta sai kannatusta kaikilta ryhmiltä ja toteutui viime kesänä. Toivomme, että tuleva valtuusto vaatii toimivampia käytäntöjä yhteisten asioiden käsittelemiseksi.

Kirjoittajat ovat Lahden kaupunginvaltuutettuja ja kuntavaaliehdokkaita (sd.).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *