Hälytyskellot soivat, pelastetaan demokratia
Neljä vuotta sitten kuntavaalien äänestysprosentti oli 51,1. Tänä keväänä alle puolet lahtelaisista eli 49,7 prosenttia äänioikeutetuista äänesti kuntavaaleissa. Koko Suomen äänestysprosentti kuntavaaleissa oli 54,2. Tämän pitäisi nyt todellakin herättää sekä päättäjät että viranhaltijat etsimään ja kokeilemaan konkreettisia keinoja asian korjaamiseksi.
Syitä äänestämättömyyteen on monia. Ihmiset kokevat politiikan ja päätöksenteon etäiseksi omasta arjesta tai ovat pettyneet katteettomiin lupauksiin. Nukkuvien ja pettyneiden lisäksi on myös lahtelaisia, jotka olisivat kiinnostuneita vaikuttamaan äänestämällä, mikäli vain tietäisivät enemmän vaaleista, äänestämisestä ja puolueista.
Demokratia kuuluu kaikille lahtelaisille
Lahdessa maahanmuuttaneiden määrä on noin 10 prosenttia. Jatkuvasti kasvava kansainvälisten opiskelijoiden määrä nostaa lukua jatkossakin. Saadakseen äänestää kunta- ja aluevaaleissa ei tarvitse olla Suomen kansalainen. Riittää, että on ollut kotikuntaoikeus vähintään kahden vuoden ja 50 päivän ajan. EU-kansalaiselle riittää, että on saanut kotikuntaoikeuden 50 päivää ennen vaaleja. Miten me kaupunkina huomioimme tämän kasvavan joukon äänestämisessä, osallistumisessa ja vaikuttamisessa?
Vaaliviikonloppuna kohtasin Liipolassa kosovolaismiehen, joka oli muuttanut Lahteen kaksi ja puoli vuotta sitten, suoraan työsuhteeseen. Hän oli saanut ilmoituksen äänioikeudestaan suomeksi ja ruotsiksi, joista kumpaakaan kieltä hän ei osaa. Hän kertoi haluavansa kyllä äänestää, mutta ei tiennyt miten. Miten äänestyspaikalla toimitaan, mitä tarkoittaa kaksi erillistä numeroa ehdokkaan kortissa, mistä päätetään kunnassa, mistä alueella. Monenlaisia kysymyksiä selviteltiin liipolalaisen kerrostalon rappukäytävässä.
Jos puolueet, ehdokkaat ja äänestyskäytänteet ovat etäisiä suomalaiselle, niin ne todellakin ovat sitä maahanmuuttaneelle. Mikäli haluamme säilyttää aidon ja yhdenvertaisen demokratian, sen täytyy olla mahdollinen ja saavutettava kaikille. Meidän täytyy saada mukaan kasvava joukko uusia lahtelaisia, joilla on yhtäläinen oikeus osallistua ja vaikuttaa.
Uusia keinoja demokratian vahvistamiseen
On selvää, että tarvitsemme uusia keinoja demokratian vahvistamiseen. Suoran asukasvaikuttamisen työkaluja meillä jo on, esimerkiksi alueelliset kumppanuuspöydät ja osallistuva budjetointi, mutta selvästikin tarvitsemme niille vielä vahvistusta ja lisää vaikuttavuutta. Äänestämisestä ja päätöksenteosta pitää kertoa selkokielisesti ja saavutettavasti, muutenkin kuin kaupungin verkkosivuilla. Oikeiden kohderyhmien saavuttamiseen tarvitaan joustavaa yhteistyötä valtionhallinnon kanssa.
Meillä on nyt neljä vuotta aikaa löytää ratkaisuja äänestysprosentin korjaamiseksi kuntavaaleissa. Yksi valtuustokausi kuluu tunnetusti ohikiitävän nopeasti. Haastankin kaikki lahtelaiset kanssavaltuutetut ja viranhaltijat käärimään hihat ja tarttumaan välittömästi toimeen. Demokratian pelastamisessa tarvitaan kaikkia kaupunkilaisia.